FUF letar stjärnfall!

En av de nyare föreningarna i lokalen är Förbundet Unga Forskare som har sitt distriktssäte här i Umeå. Ibland får de för sig att göra lite utflykter eller event och det är vi superglada att se!

Nu i dagarna passerar jorden banan för kometen Swift-Tuttle. Den långa sträng av rymdskrot som den kastat av sig genom årtusenderna ger upphov till ett meteorregn som kallas Perseiderna. Perseiderna har fått sitt namn eftersom den punkt på himlen som de ser ut att komma från, den så kallade radianten, ligger inom stjärnbilden Perseus. Perseiderna har observerats under omkring 2 000 år. Den tidigaste kända noteringen om dessa meteorer kommer från Mellanöstern. I Europa blev Perseiderna kända som ”Sankt Lars tårar”.

Så för att fortsätta en 2000-årig tradition så kommer fuf bege sig ut i natten. Vi samlas kring på fabriksgatan 8b kl 22 och gör mackor, kokar kaffe och förbereder oss och tar sedan med bil bort från ljusföroreningar och dylikt.

Vid tjock molnighet så avblåser vi utflykten och gör något annat!

mvh Unga Forskare


(inte lika snyggt som vi kommer ha det)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>